GLÄDJEFLICKAN GRETAS SPARADE

Direktlänk till inlägg 8 augusti 2011

TVINGAD, TVUNGEN, FRI VILJA

Av Greta - 8 augusti 2011 21:48

2010-12-05

          

        


Jag har haft denna blogg sedan 2006  och syftet är och har varit att föra fram min verklighet som sexsäljare. Att påvisa hur manipulativ, omänsklig och många gånger osann den bild är som politiker och experter för fram när det gäller prostitution. Jag har flera gånger tänkt att nu har jag skrivit klart, nu har jag sagt allt. Men det kommer alltid upp nytt och jag har fortsatt rada upp mina åsikter.


Det blir liksom aldrig klart, aldrig färdigskrivet för det tillkommer nya läsare hela tiden och lika viktigt som det var 2006, lika viktigt är det nu att föra fram hur en av flera varianter av den komplexa prostitutionen kan ta sig. Hur min variant inte alls stämmer med hur politikerna vill att den ska ses. Vissa delar av bloggen skrev jag därför om och sammanställde i bokform. 


 Boken kom ut i April i år 2010 och finns tillgänglig både på nätet (AdLibris, Bokia, Bokus) som i bokhandeln och på vissa bibliotek. Trots att vanlig marknadsföring via de mediala kanalerna inte tillåts en sådan här kontroversiell bok har många ändå hittat den och det allra viktigaste är att orden, åsikterna, verkligheten finns kvar. Alltid kommer att finnas kvar.  Min andra blogg Svammelbloggen kommer jag att fortsätta svamla i. Så ni som vill läsa mina dagliga, vardagliga rader är välkomna dit. Jag skriver ju även där om något nytt, intressant dyker upp i prostitutionsdebatten. 


 Tvingad, tvungen, fri vilja. Är inte tvingad och tvungen samma sak, kan man tänka? Inom vissa områden kan det kanske vara så. Jag tänkte nu på olika varianter inom prostitutionen och hur gränserna däremellan kan flyta ihop efter ett tag.

Pratar vi tvingad till prostitution, så handlar det i mitt huvud om slavarbete ofta i kombination med människohandel. Fast det kan lika gärna vara en pojkvän, en hjälpare, en "vårdare" som agerar hallick och uppmanar sin skyddsling att sälja sex mot dennes vilja, för att själv dra fördel av det.

 

Tvungen att sälja sex är naturligtvis även den som blir tvingad av annan part. Men jag syftade här mest på den som själv anser sig tvungen av olika skäl. Grunden är naturligtvis fattigdom av olika grad. Fler än vad vi ens vågar tänka lever under existensminimum idag. En del (hur många vet ingen) väljer utan att  kanske egentligen vilja, alternativet att sälja sex för att kunna göra något med barnen på sommaren, för att kunna köpa åtminstone en julklapp till ungarna. Kanske till och med för att kunna få mat på bordet. Det är ett relativt enkelt och smidigt sätt, trots den innersta avsmaken för det hela. En avsmak som i en förlängning kan påverka deras syn på både sex och män.


Det hörs stundom röster att ingen behöver vara fattig i Sverige. Ingen vore gladare än jag om det verkligen stämde. Men vi har en hög arbetslöshet och många är utförsäkrade. Ekonomiskt bistånd får man bara om man säljer allt av värde, typ hus, bil mm.  Om huset är en trygghet för barnen där de växt upp och bilen är nödvändig, är det inte ens ett alternativ att sälja dessa. Ta ett lån är ett alternativ, men svårt utan inkomst.  Ett annat för att på något sätt  hålla sig över ytan är tex tillfälliga svartjobb, som för vissa kan vara att sälja sex.

En annan kategori är ungdomar som hamnat utanför den sociala tryggheten av orsaker som arbetslös, utslängd från hemmet, arbetslösa (fattiga) föräldrar, missbruk som några exempel.

Alla i den här gruppen  mår förstås inte dåligt, utan ser det som ett alternativ bättre än inget. Kanske till och med bättre än ett annat arbete med dålig lön.


Sedan finns det fler än vad många vill tro, av de som säljer sex av egen fri vilja för att de vill och för att de trivs med det. Men den här gruppen får inte finnas. De ljuger, för ingen säljer sex frivilligt, säger de som försöker föra vår talan eftersom vi inte ens är kapabla att prata i vår egen sak. Vi är nästintill omyndigförklarade och enligt prostitutionspolis Trolle står vi tillsammans med andra prostituerade längst ned på samhällsstegen. Vi är bottenskrapet.


Med tanke på sexköpslagens utforming idag. På vilket sätt är den relevant till ovanstående exempel? Att straffa de som köper sex gör situationen värre för de som känner sig tvungna. Kriminaliseringen av sexköp minskar de frivilligas möjlighet och rätt att skaffa sig sexuell njutning på vilket sätt de vill utan att för den skull skada någon. Den förstör för väldigt många köpare som inte är ute för att kränka, skada eller för att utforma någon makt över säljarna. Lagen signalerar att de som köper sex är avvikande och ska straffas och att alla som säljer är offer. Inget av dessa sätt ska enligt moralister och andra få vara acceptabelt i samhället. Staten ska bestämma att vi måste  tillfredställa oss gratis.

På vilket sätt hjälper sexköpslagen de som är tvingade då? Ja, jag vet inte. Sexkunderna haffas, sexsäljarna tas om hand, osäkert vilken hjälp de får och hallickarna, människohandlarna fortsätter med nya offer.

Den avskräcker, hörs ofta från lagivrarna. Men om var sjätte svensk man har köpt sex så vet jag inte vad den avskräcker ifrån.

Den avskräcker människohandlarna, fortsätter lagivrarna. Men det vet vi väl inte så mycket om eftersom människohandel inte var något problem när lagen infördes 1999 och ingen vet hur stor den är idag. 



Helt klart ska vi ha en lag som förbjuder människohandel både i syfte till prostituion som till annat syfte. Nu har vi redan en sådan lag



Brottsbalken (2004:406) 4 kap. 1 a § Människohandel




Lagen om köp av sexuell tjänst  Brottsbalken (2004:406) 6 kap 11 § Köp av sexuell tjänst borde tas bort helt, för betalar man för att få sex av någon som inte samtycker eller som inte ser ut att tycka om det, är det våldtäkt, vilket vi också har lagar för.

För den som inte vill innerst inne, men som känner sig tvungen att skaffa medel genom att sälja sex, bör det finnas en klausul som hjälper dessa att finna bättre alternativ och tillfällig ekonomisk hjälp.  Man ska helt enkelt aldrig behöva känna sig tvungen till något man inte vill. Vad det än handlar om.

Kopleribiten bör också rättas till   



Brottsbalken (2004:406) 6 kap 12 § Koppleri/grovt koppleri.




Jag har ingen länkning till lagarna, men lagtexterna i sin helhet kan läsas sist i den här rapporten från Rikspolisstyrelsen om människohandel 2009. Syftet med rapporten är att belysa den aktuella lägesbilden under 2009 rörande människohandel.


2009 dömdes ingen för människohandel för sexuella ändamål, men 4 personer dömdes för ändamål som stöld, tiggeri och asfaltsläggning.


Längre in i rapporten sid 19, under Insatser nämns människo -handel plötsligt tillsammans med prostitution:


"I september 2008 lämnade regeringen ett uppdrag


till Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten som


syftade till att förstärka de operativa insatserna mot


prostitution och människohandel samt en utökad metod och


kompetensutveckling av myndigheterna."




Det är svårt att veta vad som egentligen avses. Om det är påtvingad prostitution i samband med människohandel, eller om det är frivillig prostitution, eller om det är prostitution där säljaren valt mellan pest och kolera. Med tanke på att det är ett och mellan orden blandas troligtvis all prostitution in i meningen, utan någon nyansering.


 Sextrafficking ska överhuvudtaget inte blandas in i den "vanliga" prostitutionen. Det snedvrider debatten totalt, vilket antagligen är meningen. Ju värre man framställer prostitution,desto mer avstånd tar gemene man, är tanken.




För ett bra tag sedan resonerade en person på sexforumet så här kring frågan om frivillighet respektive ofriviilighet. Jag tyckte det var en ganska bra jämförelse.


"Om man i prostitutionsdebatten bortser från de som säljer sex frivilligt ( vilket lagivrarna gör) blir frågan om frivillighet inte relevant.


På samma sätt kan man hävda, att om man bortser från dagtimmarna, så ser ett vanligt dygn ganska mörkt ut. "







Jag avslutar med ett blogginlägg som jag helt apropå hittade. Ett enda långt inlägg av en tjej som beskriver sitt liv som eskort. Det är skrivet 2006 och väldigt tänkvärt. Jag gör en kort resume av historien för er som inte orkar klicka in och läsa.




Ung, studerande tjej och som de flesta studerande svårt med ekonomin. Att sälja sex fanns inte ens i tanken. Däremot att skaffa ett extrajobb. Hon hittade en annons om kontorsjobb med datorvana. Hon ringde, bestämde träff med mannen och fick veta att jobbet gällde att sitta framför datorn och vara kontaktförmedlare för öststatiska kvinnor som ville gifta sig med svenska män.


Hon tackade nej, men precis när hon skulle gå sa han att hon såg väldigt bra ut och skulle passa som modell. Naturligtvis smickrande för en ung tjej och hon sa att hon skulle fundera på det.




Efter några dagar ringde hon upp mannen med tanken att man kan ju testa. Hon fick ett nicknamn och mannen lade ut annonser på nätet. Hon skulle alltså posera för män som fotade henne. Pengarna delade hon med mannen. Det var provision.


Pengarna hon plötsligt hade att röra sig med gav lyckorus och hon kände sig glad och exalterad. Ingen visste vad hon gjorde och när kompisarna undrade om pengarna sa hon att hon fått jobb på ett kontor. Livet bestod nu av skolan och posering hos mannen.




Poseringen övergick sedan till stripp och till att män fick runka när hon dansade. All fritid tillbringade hon hos mannen. Hon började kände agg mot sina vänner och fick mer och mer förtroende för den här mannen. Till slut började hon även sova över hos mannen.


Från att männen fick runka själva till hennes stripp och dans, övergick det sedan till att hon runkade av dem. Men hon var fast besluten att inte ha sex med kunderna.




Men kunderna började avta och mannen frågade om hon inte kunde ha samlag med dem. Han blev sur när hon sa nej, men det hade hänt tidigare att kunder nästintill våldfört sig på henne, så till slut gick hon med på det. Skolan försummade hon mer och mer.


När skolan slutade för sommaren, slutade också hennes koppling till verkligheten. Men känslan av att komma ifrån mannen blev större och större. Han hade nu själv börjat tafsa på henne. Hon var rädd för hot om hon skulle sluta komma. Hon vågade inte gå till polisen för det fanns inga bevis.




Men så en dag när hon skulle testa sig för könssjukdomar träffade hon på en kurator och då brast det. Hon berättade allt. Hon hänvisades till prostitutionjour och fick ett nummer ifall mannen blev hotfull. Någon vecka senare berättade hon för mannen att hon ville sluta. Han blev inte arg utan började gråta.


Nu var hon fri. Men hur skulle hon hitta tillbaka till sig själv? Eftersom hon försummat skolan miste hon även CSN, så brist på pengar blev på nytt ett bekymmer. I ren desperation för att klara hyra och andra räkningar började hon igen på egen hand.




Efter ett tag kontaktade hon prostitutionsjouren som hjälpte henne så att socialen betalade hyran och så att hon kom  tillbaka till skolan. Någon annan hjälp fick hon inte. De tog bara emot sexsäljare med missbruksproblem.


Hon trängde bort sina inre sår genom att vara ute varenda kväll och alltid vara på väg någonstans. Tills hon träffade sin sambo. Hon berättade allt för honom och han stödde och hjälpte. Men då allt kom upp till ytan igen fick hon depressioner och var inlagd på psyk ett par gånger.




Trots sina upplevelser ser hon inte ner på sexköpare och hon anser att frivillig prostitution ska vara tillåtet. Däremot bör hjälpen vara mycket bättre för de som behöver hjälp.


Det blev lite långt men ändå bara ett axplock från hennes berättelse. Jag rekommenderar er att ta er tid och gå in och läsa hennes egna ord. Hur hennes situation ser ut idag vet vi inte, men jag hoppas hon mår bra.   





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Greta - 21 juli 2013 17:32


  Eftersom jag tror / vet att inte så många går in och läser här, vilket i och för sig är helt naturligt då det sällan skrivs något nytt. Så har jag beslutat att den här bloggen får vara endast en förvaring för det redan skrivna gällande sexköp oc...

Av Greta - 15 mars 2013 08:29

  Då kommer den sista berättelsen som var den jag skrev först, då för fyra-fem år sedan, när jag fick för mig att skildra hur jag trodde hur någon variant inom prostitutionen kunde se ut. Sedan gav det ena det andra. Jag hittade på ännu en tänkbar...

Av Greta - 10 mars 2013 13:05


  Sorry...jag blev antagligen så bländad av solen i fredags så jag totalt glömde bort mina fiktiva historier om tänkvärda scener från området prostitution. Men nu kommer den nionde,som alltså benämns som nr.2 eftersom jag kör dem baklänges. ...

Av Greta - 1 mars 2013 14:49

   Då kör vi nr tre av mina påhittade men icke osannolika varianter inom prostitutionsfenomenet. En kort sak idag. Solen skiner, det är fredag och vi har äntligen lämnat den gråa februari och kommit in i mars. Läs, må bra och ha en skön helg. ...

Av Greta - 22 februari 2013 19:21


  Så var det dags igen med en ny påhittad berättelse om det komplexa fenomenet prostitution.   NR.4   – Jäkla idioter! Viola slänger på luren. Länge blir hon sittandes och bara stirrar ut i tomma intet. Hon känner sig vilsen, hon kä...

Ovido - Quiz & Flashcards