GLÄDJEFLICKAN GRETAS SPARADE

Direktlänk till inlägg 29 juli 2011

FENOMENET PROSTITUTION I DESS OLIKA FORMER.

Av Greta - 29 juli 2011 22:49

 2010-05-01

Fenomenet Prostitution består ju inte av en enda form. Inget man kan sopa ihop i en och samma hög och sedan tro att om man förbjuder folk att betala för tjänster inom prostitutionen så försvinner det. Man kan inte heller jämställa en kvinna eller man som av egen vilja valt att sälja sex, med de som tvingas av någon annan. Inte heller kan man likställa alla sexköpare och på allvar mena att alla kunder överlag inte bryr sig om säljaren mår bra eller inte.


Människohandel blandas alltid in i diskussioner och debatter om sexköpslagen, trots att det egentligen inte alls hör hemma där. Vi har andra befintliga lagar som träder i kraft vid tvång, våld och övergrepp. Däremot är påtvingad prostituton en form i fenomenet prostitution.

Slavarbete var, är och kommer alltid att vara ( hoppas jag ) något som aldrig ska accepteras. Allt som skadar djur, person eller sak ska förhindras. Men det är bara inom prostitutionen man stigmatiserar och nedvärderar själva arbetet även om det inte utförs av slavar. Det är bara inom prostitutionen man förbjuder köp av vara/tjänst komna ur det arbetet.


Förr användes slavar till bomullsodlingar, men man förbjöd inte odlingarna och man förbjöd inte köp av bomull. Idag används slavar till städning, restaurang, bygg, asfaltläggning bla och prostitution. Det är inte stigmatiserande att arbeta i dessa sysselsättningar förutom prostitutionen och det är inte förbjudet att betala för städning, att äta på restaurang eller få en byggnation utförd mot ersättning. Men den som betalar för att få vara nära och intim med det motsatta könet blir straffad. Ett straff som till och med lär höjas efter det att pågående utvärdering av sexköpslagen är klar.

Kan man urskilja frivilligt/ofrivilligt i det ena fallet så bör man kunna göra det också i det andra. Avkriminaliseras den frivilliga prostitutionen skulle mer tid och resurser frigöras för att bekämpa den klick som njuter av att tvinga och utnyttja någon mot dennes vilja och de som gynnar sig själva på bekostnad av andras utsatthet. Det skulle förmodligen även bli lättare att urskilja den här klicken om man inte buntade ihop alla i en hög.

Finland har ju så, men jag vet inte om de gjort någon utvärdering och om det i såfall visade att sextrafficking minskat, ökat eller varit oförändrat.


En annan form i fenomenet prostitution är de väldigt unga människorna som många gånger inte har en aning om vad de ger sig in på. Det pratas mest om unga tjejer, men även unga killar är nog minst lika förekommande. För några år sedan visade en undersökning att unga killar var i majoritet bland unga som sålde sex. Hur det är nu vet jag inte.

FAST i Malmö gjorde nyligen en webundersökning på  ungdomssiten "Bilddagboken" och fick glädjande nog över 1000 svar.

Precis som Niclas Ohlsson på FAST säger  måste det tas upp till ytan, pratas om det, informera och diskutera med ungdomen, med skola, med föräldrar. Inte som nu tabubelägga, vilket lägger skuld och skamkänslor på de tjejer och killar som det berör.


Vissa av dessa ungdomar som visar sig i webcam, eller tar någon form av ersättning ( pengar, kläder, smink, alkohol tex ) för en sexuell tjänst gör det för att deras inre gråter. De mår helt enkelt inte bra utav någon orsak.

Om det öppnas upp, pratas, diskuteras och informeras finns, enligt mig, en ganska stor chans att man ser dessa ungdomar i ett tidigare stadium och kan då gå in med individuellt stöd och hjälp innan de råkar illa ut. Möjligt är också att man då skulle ha lättare att hitta de män som aktivt söker dessa unga, sårbara tjejer och killar.


Andra ungdomar gör det för spänningens skull. Kanske tillsammans med en kompis. Förhoppningsvis vet de när gränsen är nådd och de kan stoppa själva.

En del gör det av ren kåthet på pengar. Risken finns att de efter ett tag tappar omdömet om pengars värde och utökar sina gränser mer och mer och då är de redan ute på både djupt och farligt vatten. Väldigt svårt för någon som blivit van att ha nästan obegränsat med pengar, att sänka den nivån, att lära sig längta och spara till det man vill ha. Öppenhet, information och diskussion underlättar även här. Veta att man inte är ensam, ha någon att prata med utan att skuldbeläggas.


Ytterligare en form i fenomenet prostitution är till stor del avhängigt vår socialpolitik. Man kan inte skylla allt på den för valet är alltid ens eget. Men i vissa fall handlar det om att välja mellan pest och kolera och då väljer en del att sälja sexuella tjänster för att få in till sitt uppehälle och sin försörjning. De väljer det inte för att de gillar sex, människor och nya möten. De gör det för att de på mindre tid får in mycket mer än vad de skulle fått av ett typiskt kvinnligt, lågavlönat och ofta slitigt arbete. De får mer kapital att röra sig med och mer tid till att tex umgås med sina barn, vänner, eller till en hobby, eller till resor.

De ser till stunden och oroar sig troligtvis varken för sin pension eller vad som skulle ske vid eventuell sjukdom.


Antagligen kommer några i den här gruppen att slutligen må dåligt. Vissa väldigt dåligt. Men det är inte lätt att hoppa av karusellen om man inte hittar ett bättre alternativ, vilket kan vara snudd på omöjligt med dagens arbetslöshet. Även skatten påverkar om alternativa val är bättre. Med lägre skatt för inkomster under 20-25 000kr/mån kanske valet vore enklare.

Jag vet inte, men jag kan tänka mig att det är kvinnor från den här gruppen som, när de inte orkar längre, uttalar sig i pressen om hur dålig prostitution är, hur sviniga kunderna är och hur dåligt de själva mår. Helt naturligt eftersom de innerst inne aldrig har velat sälja sexuella tjänster, utan tvingat sig själva till något de egentligen avskyr. Det skulle lika gärna kunna ha varit vilket annat arbete som helst som de avskytt och därmed mått dåligt. Men nu handlar det om prostitution. Manliga sexsäljare tror jag inte är vanligt i den här gruppen.

Troligtvis är det också dessa kvinnor som prostitutionsenheter och socialarbetare träffar på och gör till en mall gällandes alla sexsäljare.


En annan form i fenomenet prostitution är missbrukarna. Men för dem är det nog sällan sexsäljandet som utgör problemet. Deras största problem är att få ihop till dagens ranson av stimulantia och då är kanske en sexträff mot ersättning det enklaste för dem. Speciellt när det är kvinnliga missbrukare.

Problemet som jag ser det, är den utsatthet de befinner sig i. Riskerna för den här gruppen är mycket, mycket större än för de som inte, på grund av abstinensbesvär, är desperata. Övergrepp, misshandel, kränkningar, våldtäkt är, tror jag, vardagsmat för den här gruppen. Även kanske att ha en hallick, men det vet jag inte.

Jag vet inte heller vilken relevant hjälp den här gruppen får. Vår nuvarande sexköpslag gjorde när den var ny att den här gruppen gick under jorden, där de kunde misshandlas, bli fråntagna sina pengar och våldtagna utan att någon såg.


Slutligen i fenomenet prostitution finns då formen jag själv tillhör. Vi som säljer sexuella tjänster vid sidan av ordinarie arbete eller studier, eller som försörjer sig helt på det. Oftast trivs vi med det vi gör och många kan till och med njuta av mötena och i flera fall blir sexkunderna återkommande besökare.

Vi tvingas inte direkt utav dålig ekonomi, utan kan om vi vill välja andra alternativ. Men trivs man med det man gör och samtidigt får extra pengar att röra sig med, eller i en del fall kan försörja sig  på det, så varför tvinga sig att välja något annat bara för att normen säger det och för att samhället stigmatiserar oss.

Det vi i den här gruppen mest mår dåligt av är nog att behöva göra det i smyg. Att på grund av kopplerilagen och attityden i samhället inte våga och kunna vara öppna och sanna  knappt mot oss själva. I den här gruppen tror jag också de flesta manliga sexsäljare finns.


Om man nu bortser från den första formen, slavarbete som inte har med sexköpslagen att göra egentligen, så är de resterande frivillig prostitution. Frivillig på det sätt att det är personens eget val, om än att valet föregåtts av orsaker som på något sätt "tvingat" personen att göra just det valet.

Jag skulle tycka att det vore intressant att undersöka hur fördelningen är i vårt land inom de uppräknade formerna. Jag skulle inte bli förvånad om den sista frivilliga formen visar sig vara i majoritet. Om inte skulle man ändå få ett hum om var insatserna, stöd och hjälp främst skulle sättas in.


Läser man hur lagen är utformad borde alla inse, att inget som sägs i den är till gagn och hjälp för någon av formerna. Den här lagen bygger endast på moral och enligt mig ska inte någras moral föranleda lagstiftning.

När det gäller slavarbete, alltså den påtvingade prostiutionen är det andra befintliga lagar som sätts in. Lagar som gäller vid alla former av tvång och våld.

Koppleribiten är ett dilemma då den stjälper i den frivilliga prostitutionen, men kan vara till hjälp i den påtvingade. Ett exempel är detta och detta.


Det viktiga enligt mig, är att komma åt de män och i en del fall kvinnor, som tjänar pengar på andra personers utsatthet, sårbarhet och oerfarenhet. Även att hitta de män som inte är ute för att få en ömsesidig skön sexuell upplevelse, utan som av avsaknad utav både empati och sympati gladeligt tömmer sig i både väldigt unga tjejer, som i oengagerade och likgiltiga kvinnor.

Jag vill gärna tro att dessa män utgör en minoriet av landets alla sexköpare. Ändå görs de till en typisk mall för hur sexköpare är. Att likställa alla sexköpare med de som medvetet söker "offer" att utnyttja är diskriminerande. Likaså att så som nu fösa ihop alla som säljer sex och göra gällande att det som gäller för en gäller för alla är lika diskriminerande. Det hjälper varken kreti eller pleti och framförallt utrotar det inte fenomenet prostitution.


 
ANNONS
 
Ingen bild

komin69@hotmail.com

12 januari 2012 10:49

utmärkt fint upplagt,bra skrivet med en härlig bröd text runt all text,bra.

Greta

18 mars 2012 19:58

Tack för det Komin69. Sent svar, men är inte här så ofta, då jag även har svammelbloggen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Greta - 21 juli 2013 17:32


  Eftersom jag tror / vet att inte så många går in och läser här, vilket i och för sig är helt naturligt då det sällan skrivs något nytt. Så har jag beslutat att den här bloggen får vara endast en förvaring för det redan skrivna gällande sexköp oc...

Av Greta - 15 mars 2013 08:29

  Då kommer den sista berättelsen som var den jag skrev först, då för fyra-fem år sedan, när jag fick för mig att skildra hur jag trodde hur någon variant inom prostitutionen kunde se ut. Sedan gav det ena det andra. Jag hittade på ännu en tänkbar...

Av Greta - 10 mars 2013 13:05


  Sorry...jag blev antagligen så bländad av solen i fredags så jag totalt glömde bort mina fiktiva historier om tänkvärda scener från området prostitution. Men nu kommer den nionde,som alltså benämns som nr.2 eftersom jag kör dem baklänges. ...

Av Greta - 1 mars 2013 14:49

   Då kör vi nr tre av mina påhittade men icke osannolika varianter inom prostitutionsfenomenet. En kort sak idag. Solen skiner, det är fredag och vi har äntligen lämnat den gråa februari och kommit in i mars. Läs, må bra och ha en skön helg. ...

Av Greta - 22 februari 2013 19:21


  Så var det dags igen med en ny påhittad berättelse om det komplexa fenomenet prostitution.   NR.4   – Jäkla idioter! Viola slänger på luren. Länge blir hon sittandes och bara stirrar ut i tomma intet. Hon känner sig vilsen, hon kä...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se