GLÄDJEFLICKAN GRETAS SPARADE

Direktlänk till inlägg 16 juli 2011

SEXUELL MÄNNISKOHANDEL

Av Greta - 16 juli 2011 00:19

 2009-01-01


 Sexuell människohandel. En företeelse, som inte bör kopplas ihop med "vanlig" prostitution. Tyvärr, så har våra politiker ortoligt svårt för att vilja se skillnaden. Senast nu, då Aftonbladet skrev om Norges införsel av samma lag som vi, uttalar sig Inger Davidsson (kd) om utnyttjande, övergrepp och trauman. 


Brottsförebyggande rådet BRÅ, kom i höstas 2008, ut med rapporten "Sexuell människohandel". En rapport som tar upp den sexuella människohandeln.  Regeringen har tagit fram en handlingsplan för att bekämpa människohandel. 210 miljoner ska satsas på bla stöd, skyddat boende och behandlingshem för de som utsatts. Jag skulle ju också önska mer kommunikation mellan länderna och bättre samarbete med tullen och öppen och rak information i de aktuella länderna. Jag skulle även önska en avkriminalisering av "vanligt" sexköp, så det inte behövde tillhandahållas i det dolda, vilket naturligtvis gynnar den organiserade brottsligheten.


I rapporten står, att varje länk i kedjan är viktig när brottsförbyggande och brottbekämpande metoder och strategier ska formuleras. Rapporten utgår från två perspektiv, tillgång och efterfrågan.



"Människohandel för sexuella ändamål tar sikte på kvinnor som utsätts för tvång eller förs bakom ljuset och hamnar i prostitution och koppleri på någon annan plats än den de egentligen kommer ifrån.


Sverige är ett land med efterfrågan på sexuella tjänster och är därmed mottagare av det utbud som tillgången medger. Från ett marknadsperspektiv är därför Sverige attraktivt och utgör en arena för etableringar av illegala prostitutionsverksamheter med kvinnor som är föremål för människohandel. Men kunskapen om hur sexhandeln organiseras och underhålls i Sverige behöver utökas för att man ska kunna identifiera viktiga angreppspunkter mot denna kriminalitet."


 


Ju större ett nätverk är, ju fler personer behövs för att bedriva verksamheten. Ledsagare som för kvinnorna hit, någon som lägger ut annonser och någon/några som tar hand om intäkerna.


Man pratar om profitörer och främjare inom nätverket. Profitörer är de som driver nätverket, rekryterare och kopplare tex. Främjare är de som medvetet eller omedvetet hjälper till, ex taxichaufförer, hotellpersonal, hyresvärdar.


 


I Sverige är de flesta nätverk små, men man misstänker att de ingår i större konstellationer, som i regel är osynliga. Transporten hit är oftast den enklaste och billigaste. Ett vanligt sätt är att åka genom Finland och sedan ta färjan hit, där ingen kontroll görs.


I annonserna sedan, så ger man sken av att kvinnorna är självständiga, eftersom organisationen vet att svenska män inte vill köpa sex av utsatta och ofrivilliga kvinnor. Här antar jag, att det måste vara svårt för en man att avgöra och sexköpslagen är ett hinder ifall mannen misstänker att kvinnan inte är helt med på det hon gör. Är han inte säker, så låter han det bero för att inte själv utsättas.


"...egentligen vet han inte riktigt hur man skiljer på självständiga entreprenörer och traffickingoffer. Samtidigt tycker organisationen som kvinnan ingår i att det är viktigt för framtida affärer att hon ger sken av att vara egen företagare och intresserad av kunden. För att kunna tjäna pengar och betala tillbaka skulden rekommenderas hon att tillmötesgå kundernas önskemål. Hon stannar kvar i verksamheten eftersom hon känner att hon inte har någon annanstans att ta vägen. Hon kan heller inte orientera sig i den svenska miljön."


 


Nu är inte alla utländska kvinnor som säljer sex i Sverige offer för sexuell människohandel och som sagt, det kan vara svårt att avgöra. Trots att de allra flesta svenska män tar avstånd från sexuell människohandel, så framgår av rapporten, att flera väljer efter billigaste pris och tillgänglighet. En del ser det också som spännande med en annan etnicitet. (i rapporten deltog 551  sexköpare med att bla svara på en enkät.)


Enkätundersökningen visar att prostituerade kvinnor med utländsk härkomst både är större i antal än inhemska och vanligare i annonser.


Med ledning av de olika undersökningarna har Brå listat några möjliga indikationer på att människohandel förekommer:





 Utländsk kvinna som inte talar det svenska språket.




 Kvinnan verkar ointresserad.




 Kvinnan är dåligt behandlad fysiskt eller psykiskt.




 Det finns tecken på sårbarhet och exploatering.




 Kvinnorna marknadsförs på etablerade Internetsidor för prostitution där annonsen är skriven på svenska.




 Kvinnor som marknadsförs introduceras genom sin etnicitet.




 Kvinnorna erbjuder billigare tjänster.




 Yngre kvinnor och minderåriga flickor.




 Tecken på organisering som kapital, lokala kontakter och avancerad marknadsföring.




 Arbetsplatsens läge, exempelvis dyr våning mitt i stan kan tyda på en organisation och pengar.

 

Den svenska kunden har en relativt liten kunskap om hur människohandel yttrar sig. När de inte ser märken eller rädsla, så tror de att de möter en "egen företagare". Eftersom organisationen vet detta, så anpassar och konstruerar de en bild av hur den svenska sexköparen vill ha det. Rapporten tar upp ett fall där organisatören befann sig i lägenheten, men när kunderna kom satte han sig i köket. I ett annat fall arbetade flera kvinnor tillsammans, men när någon hade en kund, så fick de andra gömma sig. 

Sexköparna borde även reagera om de svarar på en svensk annons och får ett svar på engelska tillbaka. Men ibland för att hålla koll på kvinnorna, så sköts kotakten med kunden av organisatören. När kunden sedan ska träffa den prostituerade, så får han inte den korrekta adressen, utan hänvisas till ett ställe i närheten där han får nya hänvisningar. Detta för att försvåra för ev polisspaning och för att undvika att kunder möts i trappan.

 

Platsen för mötet sker ofta i lägenheter eller hotell. Lägenheter som mer eller mindre är förtäckta bordeller där kvinnorna både bor och tar emot kunder. För att inte ev grannar ska bli misstänksamma utav mycket spring, så byter de bostäder med jämna mellanrum. Mellan förflyttningarna används hotell. 

Sexköpare som ringer på flera annonser och hänvisas till samma adress, bör dra öronen åt sig, anser jag. BRÅ rekommenderar bla ett ökat samarbete och en checklista över tänkbara tecken som indikerar människohandel. 

 

Rapporten är lång och matig och tar upp myket mer än vad jag redogjort för här. Så gå gärna in och läs den, när du har gott om tid. Det som förvånar lite är att förbud att köpa sex kom 1999, men förbud mot människohandel kom inte förrän 2002. Under 2007 dömdes  2 fall till fängelse för människohandel och 85 stycken till böter eller strafföreläggande för köp av sexuella tjänster.

 

Lägger som avslutning till en liten reflektion, som jag hittade på en blogg. Reflektion mellan sexuell människohandel och prostitution. Bloggskrivarens mamma håller tydligen på med textilhantverk, odlar och plockar bomull, kardar och spinner osv.


Jag tycker det är helt ok att hon ägnar sig åt att plocka bomull. Däremot tycker jag att det var fel att plantageägare i södra USA hade slavar som plockade bomull. Men felet låg aldrig i bomullsplockandet. Felet låg i slaveriet och i tvånget.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Greta - 21 juli 2013 17:32


  Eftersom jag tror / vet att inte så många går in och läser här, vilket i och för sig är helt naturligt då det sällan skrivs något nytt. Så har jag beslutat att den här bloggen får vara endast en förvaring för det redan skrivna gällande sexköp oc...

Av Greta - 15 mars 2013 08:29

  Då kommer den sista berättelsen som var den jag skrev först, då för fyra-fem år sedan, när jag fick för mig att skildra hur jag trodde hur någon variant inom prostitutionen kunde se ut. Sedan gav det ena det andra. Jag hittade på ännu en tänkbar...

Av Greta - 10 mars 2013 13:05


  Sorry...jag blev antagligen så bländad av solen i fredags så jag totalt glömde bort mina fiktiva historier om tänkvärda scener från området prostitution. Men nu kommer den nionde,som alltså benämns som nr.2 eftersom jag kör dem baklänges. ...

Av Greta - 1 mars 2013 14:49

   Då kör vi nr tre av mina påhittade men icke osannolika varianter inom prostitutionsfenomenet. En kort sak idag. Solen skiner, det är fredag och vi har äntligen lämnat den gråa februari och kommit in i mars. Läs, må bra och ha en skön helg. ...

Av Greta - 22 februari 2013 19:21


  Så var det dags igen med en ny påhittad berättelse om det komplexa fenomenet prostitution.   NR.4   – Jäkla idioter! Viola slänger på luren. Länge blir hon sittandes och bara stirrar ut i tomma intet. Hon känner sig vilsen, hon kä...

Ovido - Quiz & Flashcards