GLÄDJEFLICKAN GRETAS SPARADE

Direktlänk till inlägg 16 juli 2011

NORGES SEXKÖPSDEBATT

Av Greta - 16 juli 2011 00:06

2008-12-10

    Jag valde bild med tanke på den kommande stora högtiden, vi har framför oss. När många av oss nu i dagarna stressar runt för att hitta den perfekta julklappen till moster, faster och hennes syster, eller jagar extrapriser på Ica för att få julbordet att gå ihop ekonomiskt, så tänkte jag ägna ett inlägg här åt vårt grannland Norge.


 Där debatteras den nu förestående lagförändringen angående sexköp. I januari beräknas lagen träda i kraft och vi i Sverige är då inte längre ensamma med en fullständigt orimlig och ologisk lag, där vissa kvinnor och män plötsligt blir en diskriminerad grupp och ställs utanför samhället.

En del anser att det är ett hastverk och jag har också funderat över varför inte Norges regering kan invänta de utvärdringar som nu görs här. 2010 ska vår utvärdering vara klar, som då är den första och enda som gjorts sedan lagen trädde i kraft 1999. Visserligen är den här utvärderingens resultat bestämd från början utav justitieminister Ask, men om jag vore politiker skulle det nog ändå vara i mitt intresse att invänta den, innan jag införde en liknande lag. Speciellt då åsikterna om den går så vitt isär.


I svenska medier skrivs inte så mycket just nu om hur debatten i  Norge går. Antagligen är det där, som det är här hos oss. Vi som det berör har inte mycket att säga till om. Här är iallafall en artikel av en norsk sexsäljare. Aurora 20 år, studerande. För henne som för många av oss andra frivilliga sexsäljare är det en hobby vid sidan av studierna. Hon undrar vilken effekt den här lagen kommer att ha. När de inte ens har resurser till att hålla polishusen öppna, hur kan de då ha tid att ta sexköpande män?


I en annan artikel intervjuas  forskarna  Marianne Tveit og May-Len Skilbrei som har gjort en rapport  på uppdrag från Justisdepartementet. Lagen kommer att slå hårt mot kvinnor som säljer sex, säger de. Många som säljer sex på gatan är drogberoende och får genom sexsäljandet pengar till nya droger. När kunderna nu inte vågar visa sig på gatan då de plötsligt är kriminella, så måste kvinnorna skaffa sina pengar på annat sätt. De säger vidare, att några enstaka kanske slutar att köpa sex av rädsla för att bli tagna. Men de flesta kommer att fortsätta som vanligt.


Den sista artikeln från Norsk media. Där uttalar sig Venstres justispolitiske talsmann Odd Einar Dørum. Han hade velat att regeringen väntade med att tillsätta lagen. Han säger också, att det är viktigt att man pratar med dem det gäller innan man inför en sådan här lag.

 Høyres André Oktay Dahl tycker att lagen är ett hastverk. Han säger att, både justitieministern och alla Arbeiderpartiets representanter i justiskomiteen från början var emot lagen.

Frps Solveig Horne, säger att det kommer att bli värre för kvinnorna. De kommer att gå under jorden. Hon är också väldigt emot lagförslaget att sexköpsförbudet även ska gälla utomlands. Det har inte polisen resurser att följa upp, säger hon.

Ledaren av justiskomiteen  Aps Anne Marit Bjørnflaten, var från början motståndare av lagförslaget, men är i dag en varm anhängare och  hon fnyser av kritikerna.


Jag kan inte låta bli att få känslan av hyckleri bland Norges politiker, tyvärr. Först är man emot och sedan en varm anhängare. Vad händer bakom kulisserna? Hur mycket dravel har svenska företrädare försett dem med? Hur mycket spelar det politiska grupptrycket in? Tänker över huvudtaget någon av de som vill genomföra lagen, på de som det gäller och konsekvenserna som det för med sig? Vad tycker norska folket?


- Mitt parti står bakom lagen och jag böjer mig för det, men jag hade önskat att vi hade kunnat hantera det på ett annat sätt.

Så sa i en nordisk debatt,stortingsledamoten Inga Marte Thorkildsen från Socialistisk venstreparti.

Min undran är vem som egentligen vill ha samma ologiska lag som vi har? Det verkar som att flera bara viker sig av någon anledning. Mycket mysko. Sanningen lär vi väl aldrig få reda på. Att deras beslut kommer att drabba flera människor väldigt hårt, det rör dem tydligen inte i ryggen, så länge det räddar deras eget skinn.


Slutligen för er som undrar om forskningsrapporten "Prostitution i Norden". Det är väldigt tyst i media om den, men det kanske det nomalt är om sådana här projekt. Jag vet inte. Själv tycker jag att allmänheten ska få information om den och vad för resultat som kom fram. I vilket fall så kommer samtliga forskningsartiklar och resultat att vara sammnställda i jan 2009 och man kan då mot en avgift ta del av dem.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Greta - 21 juli 2013 17:32


  Eftersom jag tror / vet att inte så många går in och läser här, vilket i och för sig är helt naturligt då det sällan skrivs något nytt. Så har jag beslutat att den här bloggen får vara endast en förvaring för det redan skrivna gällande sexköp oc...

Av Greta - 15 mars 2013 08:29

  Då kommer den sista berättelsen som var den jag skrev först, då för fyra-fem år sedan, när jag fick för mig att skildra hur jag trodde hur någon variant inom prostitutionen kunde se ut. Sedan gav det ena det andra. Jag hittade på ännu en tänkbar...

Av Greta - 10 mars 2013 13:05


  Sorry...jag blev antagligen så bländad av solen i fredags så jag totalt glömde bort mina fiktiva historier om tänkvärda scener från området prostitution. Men nu kommer den nionde,som alltså benämns som nr.2 eftersom jag kör dem baklänges. ...

Av Greta - 1 mars 2013 14:49

   Då kör vi nr tre av mina påhittade men icke osannolika varianter inom prostitutionsfenomenet. En kort sak idag. Solen skiner, det är fredag och vi har äntligen lämnat den gråa februari och kommit in i mars. Läs, må bra och ha en skön helg. ...

Av Greta - 22 februari 2013 19:21


  Så var det dags igen med en ny påhittad berättelse om det komplexa fenomenet prostitution.   NR.4   – Jäkla idioter! Viola slänger på luren. Länge blir hon sittandes och bara stirrar ut i tomma intet. Hon känner sig vilsen, hon kä...

Ovido - Quiz & Flashcards